Нові вимоги до маркування харчової продукції
6 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450).
6 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450).
20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до цього закону всі оператори ринку харчових продуктів мають 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою харчових продуктів НАССР (аналіз ризиків і контролю критичних точок). Ця робота передбачає кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства. Перші два етапи стосуються великих підприємств. А до 20 вересня 2019 року систему НАССР мають запровадити і на малих виробництвах.
На сайті Міжнародної Організації із Стандартизації опубліковано нову редакцію стандарту ISO 22000 версії 2018 року.
Суб’єкти господарювання мають бути готовими до приходу представника органу контролю без анонсу. Інспектори Держпродспоживслужби здійснюють перевірки згідно з уніфікованим актом. Цей документ містить вичерпну кількість питань для перевірки і є публічним, що мінімізує корупційні ризики.
Водночас бізнес, який грубо порушує законодавство, відразу потрапляє в категорію недобросовісних, адже в разі виявлення в роздрібній торгівлі небезпечних для життя й здоров’я харчових продуктів, Держпродспоживслужба оприлюднює на своєму сайті відповідну інформацію.
Відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 16 березня 2018 року №366 ТОВ «ОС «ЦСМВ» призначено органом з оцінки відповідності на здійснення оцінки відповідності вимогам Технічного регламенту радіообладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 р. №355, а також внесено до переліку органів уповноважених на проведення діяльності з підтвердження відповідності радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв(рішення НКРЗІ від 03 квітня 2018 року №192).
4 квітня 2018 року набрав чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042). Закон був прийнятий Верховною Радою України ще 18 травня 2017 року, але основна частина його положень набирає чинності саме сьогодні.
Опубліковано міжнародний стандарт ISO 45001:2018 «Системи управління охороною праці. Вимоги до керування з використання».
За даними Міжнародної організації праці (МОП), щороку на робочому місці відбувається близько 2,78 мільйона нещасних випадків з летальним результатом. Щодня від отриманих на роботі травм або від професійних захворювань гинуть близько 7700 осіб.
Опублікована нова версія міжнародного стандарту ISO 31000:2018 «Управління ризиками - керівні принципи».
Із квітня 2018 року розпочнуть діяти більшість положень закону № 2042-VIII (реєстраційний номер законопроекту №0906) «Про державний контроль, який здійснюється з метою перевірки вiдпoвiднoстi зaкoнoдaвствa про безпечність та якість харчових продуктів i кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Це означає, що ситуація з контролем якості харчових продуктів значно покращиться. Адже мoрaтoрiй i спeцiaльний рeжим прoвeдeння пeрeвiрoк, який дiє для бiльшoстi сфeр кoнтрoлю, з квiтня цього року для виробників хaрчoвoї прoдукцiї дiяти нe будe.
Національне агентство з акредитації України (НААУ) є членом Міжнародного форуму з акредитації (IAF) і підписантом Багатостороннього Угоди про взаємне визнання (IAF MLA) за напрямками акредитації органів з сертифікації систем управління якістю та з сертифікації продукції.